Communicatie, muziek en psychologie
 

 Hier: een moment van inspiratie 

Just Call Me Up = creativiteit. Een onderdeel daarvan is schrijven van blogs over maatschappelijk uitdagende thema's. Enjoy! 

2019-11-14

De perfecte keuze bestaat niet

jcmu1.png

In ons leven komen we steeds vaker voor belangrijke keuzes te staan. Was het vijftig jaar geleden normaal dat je het beroep van je vader of moeder overnam, is het nu vanzelfsprekend dat je geheel op eigen kunnen al je beslissingen maakt.

Maar is dat niet onwijs stressvol? Is het niet lekker om je keuzes te laten maken door anderen, of door externe factoren?

Steeds meer, voor iedereen
De digitale revolutie van de afgelopen twintig jaar heeft gezorgd voor een wereld waar keuzes gemakkelijker worden gemaakt. Alles is op te zoeken op internet, alle studies zijn mogelijk, steeds meer ‘goals’ voor iedereen.
Je hebt oneindig veel keuzes. Bij welk restaurant ga je eten? Welke stedentrip heeft de beste rating? Welk festival heeft de beste prijs/kwaliteit verhouding? Het lijkt allemaal een stuk aangenamer dan vroeger. Toch zit daar een paradox. Want hoe meer keuzes je krijgt, des te moeilijker het wordt om beslissingen te nemen.

Wat moet ik doen?
Je kunt zelf zorgen voor minder stress bij het maken van beslissingen. Het is een leuke uitdaging om te spelen met de keuzevrijheid die je hebt. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om meer rust te krijgen in jouw toekomstige keuzes:

1. Versimpel de keuzes
2. Het hoeft niet perfect te zijn
3. Laat je verrassen!

Versimpel de keuzes
Zorg ervoor dat je niet te lang doorzoekt naar een bepaalde perfecte optie. Denk bijvoorbeeld aan een feestje met je vrienden. Waarschijnlijk heb je wel eens meegemaakt dat een festival, ondanks alle positieve verwachtingen, heel erg tegenviel. Het regende keihard bijvoorbeeld. Of juist dat het huisfeestje van je overgrootoma de allerleipste afterparty werd van je leven. Dat had je echt nooit verwacht. Je kunt niet altijd weten hoe iets gaat lopen, tenzij je het gewoon doet. Dus laat bepaalde factoren los en zet je keuzes minder vast! Je kunt bijvoorbeeld een lijstje maken van 2 regels waar je keuze aan moet voldoen en meer niet!

Het hoeft niet perfect te zijn
Het is OK, om niet vanaf dag 1 je perfecte baan te vinden, of de perfecte woonruimte. Ja, het lijkt soms alsof iedereen het perfecte leven heeft. Op LinkedIn, Instagram en Facebook zie je namelijk alleen de highlights. Laat je niet beinvloeden door de successen van anderen. En ja, dat is supermoeilijk! Een handige mantra om aan vast te houden is: als het oke is, dan is het goed.

Laat je verrassen!
Leg de lat eens wat lager en ga uit van het goede. In de jaren 80 hadden mensen ook geen idee wat voor een rating een bepaalde kroeg had. Het is dus super normaal om een keer de stad in te gaan en te vertrouwen op je ‘gutfeeling’, oftewel je onderbuikgevoel. Laat die verwachtingen eens los en ga op avontuur. Wij verzekeren je, de beste avonden van je leven zijn niet gepland!

                    
                     
Vind jij het moeilijk om keuzes te maken? Ervaar je regelmatig keuzestress? Je kunt vrijblijvend een (telefonisch) gesprek aanvragen bij Just Call Me Up. Laat tevens een reactie achter onder deze blog. Zo delen we onze inspiratie! Volg onze blog door je aan te melden. Tot snel!

Admin - 12:23:15 @ psychologie | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen.


 
E-mailen
Instagram