Communicatie, muziek en psychologie
 

 Hier: een moment van inspiratie 

Just Call Me Up = creativiteit. Een onderdeel daarvan is schrijven van blogs over maatschappelijk uitdagende thema's. Enjoy! 

2019-11-14

Het is goed om je af en toe slecht te voelen

JCMY2].jpg

Als je denkt aan positiviteit, dan voel je negativiteit
Wees je beste zelf! Volg je eigen pad en leef een gelukkig leven! Overal op het internet zie je levensquotes. Instagram, LinkedIn en Facebook zijn er mee bedolven. Je moet je beste zelf zijn, en altijd je best doen om dat te worden. De fundamentele boodschap? Negatieve emoties (angst, onzekerheid, spanning) zijn slecht. Slecht voelen = zwak.
Neem bijvoorbeeld de quote hierboven. Wat denk je dan? Juist. Dan denk je aan die roze olifant. Je slechte kanten en alles wat je niet bent, of (nog) niet bent geworden.

Gelukscoaches, lichtwerkers, guru’s
In de huidige maatschappij zie je steeds meer gelukscoaches, guru´s en positieve psychologen. Mensen die hun leven wijden aan het gelukkig maken van de ander. En daar is helemaal niets mis mee. Er zijn veel geschoolde vakmensen die precies weten wat ze doen. Toch knaagt er iets. Waarom móet ik altijd gelukkig zijn? Waarom lijkt het allemaal zo te draaien om positief denken? Alsof onze donkere kant niet bestaat? Of niet mag bestaan?

‘Mag onze donkere kant niet bestaan?’ - Just Call Me Up

Ups and downs maken het leven leefbaar
Je richten op geluk en positiviteit helpen bij depressie, angst, onzekerheid. Denk aan de Rationeel Emotieve Therapie (RET), waar de focus ligt op irrationele (negatieve) gedachten vervangen door rationele (positieve) gedachten. Uit ervaring blijkt dat deze methodiek zeer effectief is. En dat komt vooral door negatieve gevoelens er even te laten zijn.

Het is belangrijk om niet te snel door te stoten naar positieve gedragsverandering. Het is geen race wie het snelst mentaal weer mee kan doen. Liever een permanente levensverandering dan een tijdelijke oplossing, toch? Pak negatieve gevoelens aan, schrijf ze op en zoek naar de oorsprong (samen met een toegepast psycholoog). Bijvoorbeeld: Op wat voor een manier ervaar jij positieve en negatieve gevoelens? Wat voor een drijfveren, normen en waarden zitten er verscholen achter dat gedrag. Wat zijn jouw triggers? Dát is pas interessant. Dat is waar jij de meeste kracht uit gaat halen.

‘Voel je dus maar eens slecht, het is heel normaal’ - Just Call Me Up

Hoe bewust ben jij van je eigen gevoelens en gedachten?                            
Elk persoon heeft verschillende behoeftes, drijfveren en waarden. Alle onzekerheden, stressfactoren en triggers zijn gelinkt aan jouw ervaringen en persoonlijkheid. Het is daarom belangrijk om een zoektocht aan te gaan naar je innerlijke zelf. Het is verstandig om tijdens deze zoektocht gebruik te maken van een coach of een (toegepast) psycholoog. Om deze blog af te sluiten wil ik je graag iets vragen. Wat is jouw mening over deze blog? Bij Just Call Me Up is er ruimte om kosteloos te sparren over de geschreven onderwerpen.

Admin - 12:57:08 @ psychologie | Een opmerking toevoegen

 
E-mailen
Instagram