Communicatie, muziek en psychologie
 

 Hier: een moment van inspiratie 

Just Call Me Up = creativiteit. Een onderdeel daarvan is schrijven van blogs over maatschappelijk uitdagende thema's. Enjoy! 

2019-11-14

9 tot 5 is niet meer van deze tijd

JMCU4.jpeg

Wat wordt er precies van ons verwacht?
Fulltime werken betekent dat je het grootste deel van je leven bezig bent met een functie. Prima, dat betekent ook meer geld, regelmaat en sociaal contact. Toch zit er een dunne lijn tussen fulltime en te-veel-time. Als je fulltime werkt, dan kan je baas verwachten dat je om 17:01 lekker naar huis gaat. Maar wat is dan die ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’ ?
De bovenstaande vacature krijgt wat mij betreft een grote rode vlag. 90 % van de burn-outs ontstaan door te veel werk, in de breedste zin. Net die uurtjes pakken die je eigenlijk niet kan missen. ‘Geen 9 tot 5 mentaliteit’ betekent ‘Welkom bij je burn-out mentaliteit’. Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers vindt dat overwerken het leven in de negatieve zin beïnvloedt, aldus Kantar Public in 2018. Daarnaast maakt overwerken je letterlijk ziek. De kans op beroertes en hart-en- vaat ziektes nemen sterk toe bij een werkweek langer dan 43 uur.

Inderdaad, geen 9 tot 5 mentaliteit
Fulltime werken van 9 tot 5 is ouderwets. Steeds meer bedrijven richten zich op functionaliteit in plaats van aanwezigheid. In Zweden gaan de 6-urige werkdagen in de zorg als een trein. Hogere productiviteit, meer banen en een hoger werkgeluk. Nederland loopt wat dat betreft nog achter, maar lijkt steeds flexibeler te worden. Zo maken een aantal bekende bedrijven geen onderscheid meer tussen thuis werken of op kantoor. Zij geven de werknemer vrijheid om zelf te bepalen hoeveel uren er nodig zijn in een week.
Het resultaat? Meer intrinsieke motivatie en autonomie, wat zorgt voor een lagere werkdruk en hogere prestaties. Alleen maar voordelen? Zeker, op de lange termijn. Op de korte termijn kost het een bedrijf wat meer geld, een hekelpunt.

Tegengeluid
Natuurlijk. Fulltime van 9 tot 5 kan noodzakelijk zijn. Denk aan start-ups, die letterlijk een vliegende start moeten maken om rond te komen. Of de alleenstaande moeder of vader die geen andere keuze hebben. Daarnaast kan fulltime werken een grote voldoening geven door het zeer regelmatige ritme. Niet te vergeten, de mensen die het langst en het hardst doorwerken halen sneller hogere functies en verdienen meer geld. Maar is dat het wel waard als je op je vijftigste een hartaanval krijgt?

                           
Fulltime of niet. Laten we goed voor onszelf zorgen en letten op die rode vlag. Een baan heeft invloed op jouw levensloop, maar jij bepaalt hoe ver het gaat. Denk goed na als een bedrijf verwacht dat je langer werkt dan bedoeld. Wat vind jij van fulltime werken en de ´geen 9 tot 5 mentaliteit´? Reageer dan snel hieronder of mail met Just Call Me Up voor een diepgaand gesprek.

Admin - 13:01:45 @ opinie | Een opmerking toevoegen

 
E-mailen
Instagram