Communicatie, muziek en psychologie
 

 Hier: een moment van inspiratie 

Just Call Me Up = creativiteit. Een onderdeel daarvan is schrijven van blogs over maatschappelijk uitdagende thema's. Enjoy! 

2019-11-28

Wat voor een invloed hebben de wintermaanden op werk? En wat kun je daaraan doen?

wintero.jpeg

De winter doet iets met  je
Kijk eens naar buiten en je ziet waarschijnlijk grijze wolken. Weinig zon, korte dagen, geen buitenleven. Nederland in de winter is geen pretje. Waar je in andere koude winterlanden kunt genieten van sneeuw en echte kou, blijft het in Nederland bij gure regen en harde wind. In de trein zie je de Nederlander steeds bleker en bleker worden en ik heb de eerste collega al horen zeggen: ik heb een winterslaap nodig. De vitamine D pillen gaan als een tierelier. Ja, de winter doet wat met je. Maar waarom wordt daar helemaal niet over gesproken in het professionele leven? Gaan we er echt vanuit dat we allemaal even productief zijn als juni? Wat doet de winter precies en, nog interessanter, hoe kom je er dit jaar weer doorheen? Lees dan snel verder.

Eerst even wat feitjes
Het is eigenlijk heel normaal om in de wintertijd terug te trekken. Kijk maar eens naar de natuur om ons heen. Voor vogels betekent de winter wegvliegen naar een warmer oord. Vleermuizen en egels houden een winterslaap, beren en eekhoorns gaan in winterrust. Daarnaast zijn er veel dieren die de winter niet overleven, vanwege kou en gebrek aan voedsel. Om het nog wat donkerder te maken, er sterven 20% meer mensen in de herfst en wintermaanden. Heftig! 

Productiviteit in de winter
Je zou bijna kunnen zeggen: Waarom nemen we toch zo lang vrij in de zomer, terwijl het in de winter veel harder nodig is? 

Dat is een vraag waar je over na kunt denken. Want de cijfers liegen er niet om. Bijna 30% van de managers in Nederland geeft aan minder productief te zijn in de winter. Zij geven ook aan dat werknemers 30% minder productief zijn.
Flinke getallen, maar wat kunnen we hieraan doen?

De oplossing lijkt te liggen in aanpassingen aan de situatie. Zo is het belangrijk dat je open staat voor verbetering van de situatie. Denk bijvoorbeeld aan een dag dat je normaal met de auto naar je werk gaat, maar de zon schijnt, dan kan je kiezen om toch met de fiets te gaan. Ook al ben je dan langer onderweg. Wat veel mensen niet weten is dat er door de grijzen wolken altijd een hoeveelheid UV-licht straalt. Dus zelfs als de zon niet schijnt, kun je het beste elke dag 30 minuten in de buitenlicht zijn. 

Wat kun je als werkgever doen?
Volgens onderzoek onder Nederlands HR-managers zouden 34% van de werknemers het waarderen als gezondheidsinitiatieven worden aangeboden. Zoals lichttherapie, of iets anders bevordelijks. Daarnaast geeft 27% van de werknemers aan in de wintermaanden behoefte te hebben aan teambuilding, vergeet dat kerstontbijt dus niet in te plannen! Daarnaast is het belangrijk dat je de werknemer ruimte geeft voor flexibilteit. Een keer een uurtje minder werken? Een extra dag thuiswerken? Dat moet geen probleem zijn. We hebben het tenslotte al zwaar genoeg, en het is nog geen eens winter! 

Samen komen we er dit jaar weer doorheen. Ik wens je succes, reageer onder deze blog voor vragen. Schrijf je in voor een coachingstraject bij Just Call Me Up, dat kan je wel gebruiken in deze donkere tijd. Tot de volgende keer!

wintero.jpeg

Nadine - 16:34:46 | Een opmerking toevoegen

 
E-mailen
Instagram