Communicatie, muziek en psychologie
 

 Hier: een moment van inspiratie 

Just Call Me Up = creativiteit. Een onderdeel daarvan is schrijven van blogs over maatschappelijk uitdagende thema's. Enjoy! 

2020-01-14

Heb jij een valse growth mindset?

woman-2937216_1280.jpg

De termen growth mindset en fixed mindset zijn waarschijnlijk niet langs je heen gegaan. De theorie van professor Carol Dweck, Mindset: The New Psychology of Success, bestaat al bijna 15 jaar. Door de jaren heen is de wereld ondergedompeld in een nieuwe manier van nadenken: je mindset is verantwoordelijk voor het succes dat je boekt, en daar heb je invloed op.

Even in het kort. Growth mindset betekent: ervanuit gaan dat je altijd kunt blijven leren, je intelligentie staat niet vast en je kwaliteiten kun je altijd blijven ontwikkelen. Je doet moeite voor je succes, en het gaat niet ‘vanzelf’, De fixed mindset is stuggere manier van denken, waarin je ervan uit gaat dat intelligentie, talenten en kwaliteiten vaststaan en nooit meer zullen veranderen. Het is dus duidelijk welk persoon mensen willen zijn, juist: een growth-mindsetter.

Positief effect
Gelukkig hebben veel mensen profijt gehad van deze theorie. Het is een manier om kritisch naar jezelf te kijken, jezelf te aanschouwen, vooral als je merkt dat je vast zit in een bepaald gedragspatroon. Door de jaren heen is de methode van Carol Dweck veel gebruikt in het onderwijs. Leraren werken vanuit groei: ‘dat je het nu niet goed doet, betekent niet dat het zo blijft: je gaat altijd vooruit!’ In plaats van: jij snapt er echt helemaal niets van, wiskunde is niet jouw ding. Ja, de growth mindset is een bijzonder effectieve uitvinding, waar zwaktes en onzekerheden plaatsmaken voor kracht, energie en succes.

Valse growth mindset
Toch is er een keerzijde ontstaan. Eind 2015 heeft prof. Carol Dweck een nieuw artikel online gezet waarin verschillende interpretaties van growth mindset worden belicht. ‘Growth mindset, herziene versie’. In dit artikel wordt ingegaan op foutieve stromingen binnen de growth mindset, namelijk: the false growth mindset.
Door de jaren heen is dit nieuwe fenomeen boven water gekomen. Want een growth mindset is niet alleen goed om toe te passen voor jezelf, maar ook om iets uit te stralen naar je omgeving. Een growth mindset wordt namelijk geassocieerd met goed, slim, intelligent, doorzettend, noem maar op. Dat wil iedereen wel!

‘i want you to judge me as being the right kind of person, so that’s why I claim to have a growth mindset’

Carol Dweck, 2017

Sommige mensen gebruiken growth en fixed mindset als een tool om zichzelf omhoog te liften én om anderen naar beneden te halen. ‘Jij luistert niet naar mij? Dat komt door je fixed mindset’. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Andere voorbeelden van een valse growth mindset zijn:

1. Het belonen van ‘effort’ in plaats van progressie. Mensen kunnen veel ‘growth’werk stoppen in het ontwikkelen van zichzelf, maar met de verkeerde strategie werkt dat niet efficiënt.

2. Het growth potentieel in mensen wel zien, maar niet activeren. Dus de vertaalslag maken naar: deze student is goed in wiskunde, jij gaat mee naar wiskunde-kamp. In plaats van ‘oh, die kan goed rekenen, jij kan lessen wel overslaan’. 

3. Iemand de schuld geven van een fixed mindset, in plaats van te herfocussen op iets wat hen wel verder kan brengen. Het is foutief om mensen te beoordelen op een fixed mindset en het daarbij te laten. Als jij ze niet verder helpt, dat activeer je juist nog meer een fixed mindset.

Kijk eens in de spiegel
Dus, wat gaan we doen? Het belangrijkste is om kritisch te blijven zijn. Niet iedereen begrijpt deze theorie, en sommige maken misbruik ervan. Maar het belangrijkste is: levert het jou wat op. Wat kun jij leren van jouw trigger-points? Wat zijn jouw zwaktes? Wanneer schiet jij in de verdediging? Je kunt de komende tijd jezelf uitdagen door te kijken naar je reacties in bepaalde oncomfortabele situaties. Hoe reageer je op kritiek? Wordt je dan angstig, of boos, of accepteer je het? Geef het een naam, en durf over je zwaktes te praten. Wij zijn allemaal een mix van growth en fixed mindsets. Juíst jouw kwetsbare kant, je emotionele reacties, de dingen die je raken, die laten je verder groeien als daar beter mee om kunt gaan. Zonder een fixed minsdset, bestaan er alleen maar valse growth mindsets.

Bronnen
Mindset: The New Psychology of Success uit 2006
Dweck Rivisited Growth Mindset, 2017:
https://www.stem.org.uk/system/files/community-resources/2016/06/DweckEducationWeek.pdf

Nadine - 13:13:39 @ psychologie | Een opmerking toevoegen

 
E-mailen
Instagram